Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

Гаранционен стикер със защита чрез разпадане

Преди известно време в „Оптимал принт” ЕООД изработихме защитен гаранционен стикер, разпадащ се при отлепване, по поръчка на нашия дългогодишен партньор „Принтек България“ ЕАД. Една от основните сфери на дейност на тази компанията е доставка и поддръжка на продукти и решения в сферата на: eлектронните платежни системи, клоновата автоматика, банковия софтуер, картовите приложения и други. Това, което първоначално получих като параметри беше: стикер с размер приблизително 1/1 см, с черен, едностранен печат, който да се разпада при отлепване. След проучване на материалите, които се предлагат на българския пазар и в същото време са подходящи за отпечатване чрез офсетова или дигитална технология, предложих фолиото VoidSilver. Според производителите му от Raflatac (Финландия), това е високо-технологичен продукт, подходящ за производство на стикери, етикети и други информационни печатни продукти, за които се изисква по-висока степен на защита. Основното ми притеснение беше дали отпечатаният надпис ще се задържи безпроблемно на листа. Това, оказа се, беше най-леката част, тъй като фолиото позволяваше на използваните мастила да се задържат върху него. Проблемът дойде с малкия размер на стикера. При монтажа в един лист с формат А4 се събраха малко над 500 стикера, което ни причини главоболия при тяхното рязане. Ето защо първоначално листата бяха нарязани на ленти, а в последствие се наложи поединичното рязане да стане чрез използване на ръчен нож, поради малките полета и вероятността част от стикерите да бъдат с непълен текст :). В крайна сметка всичко завърши добре и аз си позволих да помоля Таня Димитрова – Procurement specialist в „Принтек България” ЕАД за информация и снимка, относно начина, по който използват тези стикери. Тук прилагам получената информацията, която намирам за полезна:

„Warranty Seal лепенките се поставят на отворите, от които едно устройство може да бъде разглобено. При опит за неоторизирано отваряне (ако устройството е предмет на гаранционна или извънгаранционна поддръжка) този стикер се разкъсва, а от него остават следи. Когато такова устройство бъде получено в сервиза, нарушената цялост на стикера алармира колегите за такъв тип намеса и съответно за нарушаване на условията за поддръжка.”

Аз лично направих опит какво се случва с един такъв малък стикер залепен върху хартия. Още в началото имах малък проблем с разлепването на задния слой, поради малкия размер :). Резултатът от залепването върху листа хартия и отлепването на стикера се вижда от снимката. Ето защо си мисля, че подобни лепенки биха били подходящи за гаранционна защита на всякакъв вид техника, тъй като гарантират по-висока степен на защита от обикновените хартиени гаранционни стикери, които често срещам да се използват. Запитвания по това или други изделия може да правите в коментарите към статията или във формата ни за запитване, публикувана на нашия официален сайт. Текст и снимки: Антон Даскалов (Оптимал принт ЕООД) Таня Димитрова (Притек България ЕАД)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping cart Затвори