Тези дни от Fast Company публикуваха информация за новата книга на Katie Shelly – Picture Cook: See. Make. Eat. Самата книга залага на изцяло новаторски модел за представяне на готварските рецепти. Вместо дългите, скучни и трудни за изпълнение описания, авторът залага на модерните в днешно време инфографики. Самото готвене е дейност, която се разбира най-добре чрез визуално показване. Лично според мен този модел би бил много сполучлив, тъй като е доказано, че човек възприема и научава различни неща чрез асоциации. На първо място са асоциациите, свързани с обонянието, но веднага след тях се нареждат зрителните. Напоследък хората все по-често търсят видео уроци или обяснения, описващи даден процес стъпка по стъпка чрез изображения (снимки или илюстрации). Точно на зрителните асоциации се основават и мисловните карти, въведени от Тони Бюзан. Причината за това е, че идеите в човешкия ум се зараждат под формата на образи и усещания, а не на текст. Самите мисловни карти са изградени от ключови думи, картинки и цветове, а те от своя страна активират асоциациите и въображението. Разликата е, че при четенето на текст не виждаме цялостната картина и връзките между елементите, а само голям брой, близки по големина и форма символи. Поради това най-често прибягваме до подчертаване, оцветяване и други способи, за да запомним дадена информация.
Нека се върна и на самата книга, след като обобщих с какво тя е по-различна от останалите. Тя съдържа 50 рецепти, показващи стъпка по стъпка как да направите самите ястия. Част от тях са: лазаня, супа от моркови, Северноамериканска яхния и други. Самата идея се ражда в главата на автора, когато записва рецепта, продиктувана по телефона. Вместо да записва текста, тя започва да рисува, а когато в последствие решава да я сготви, установява колко по-лесно се получава. „Не се налага постоянно да спираш и препрочиташ стъпките, които трябва да направиш.” – казва Katie Shelly. След като изготвя илюстрациите на рецептите, тя ги предоставя на свои приятели, за да провери къде е възможно да бъде допусната грешка. Това допълнително усъвършенства книгата и графиките.
Самата книга ще излезе през месец Октомври 2013-а година, но може да бъде предварително поръчана в Amazon.
Текст: Антон Даскалов