Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

Книга показва кои са съставните компоненти на различни обекти

Книгата „Things Come Apart: A Teardown Manual for Modern Living” е интересно решение за представяне, от страна на фотографа Todd McLellan, на заобикалящия ни материален свят. Тя съдържа 50 уникални обекта от миналото и настоящето, представени в 181 илюстрации. Сред тях, разделени според размера си, могат да бъдат разгледани: фотоапарати, телефони (включително смартфон), пишеща машина, велосипед, пожарогасител, тостер, часовник, акордеон (който съдържа 1465 компонента) и много други.

things-come-apart-typewriter

Чрез решението на автора се доказва, че всеки обект може да разглобен на съставните му части и по този начин да бъде изучен много по-лесно. Концепцията за събиране на самите изображения е посредством видео заснемане, като някои от обектите са заснети в момент на падане и удар в земята.

[youtuber vimeo=’http://vimeo.com/58115252′]

На корицата е поставен старият компютър Mac Classic, разглобен до неговите съставни части. Подобно представяне, но не в книга, а чрез истински модели бе показано на изложбата „Човешкото тяло”, която бе в България до края на месец Юли 2013-а година. Всъщност идеята на Todd McLellan е да покаже, как работят нещата, с които боравим и, че единствената опция, когато те се повредят не е да си купим нови. Освен това, чрез подобно изследване може да се постигне подобрение в самите тях. Идеята на автора се поражда още в детството му, когато той разглобявал играчките си по подобен начин, за да разбере как точно са направени.

Todd-McLellan-book-cover

Освен за акордеона със неговите 1465 компонента, книгата дава информация и за много други обекти. Интересен факт е, че съставните елементи в един огледално рефлексен фотоапарат са само с 4 по-малко от тези в цифров. Това не означава, че трябва да намерите кои са те и да ги премахнете от огледално рефлексния, за да имате цифров 😉

things-come-apart-piano

Най-големите обекти, разглобени и заснети от автора са пиано от 1912-а година (с 1842 компонента) и самолет (7580 компонента), сниман при производителя. Видеото показва заснемането на изображенията с пианото:

[youtuber vimeo=’http://vimeo.com/58211883′]

Самата книга е издадена в края на месец Май 2013-а година и може да бъде закупена от Amazon.

things-come-apart-walkman

Издадената преди време готварска книга с илюстрирани рецепти ме навежда на мисълта, че все повече автори ще използват илюстративни методи за своите издания, което от своя страна е доста по-интересно и увлекателно за самите читатели.

Текст:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping cart Затвори