Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

Тайни изображения в книгите

През последния месец масово се разпространи информацията за тайни изображения, които са открити от Университета в Айова. Тези скрити послания са разположени по ръба на самите страници и се намират върху книги от началото на 19 век. Това ме накара да потърся  допълнителна информация за този интересен способ, който между другото успешно може да бъде използван в маркетингови кампании и днес, чрез модерните технологии за печат.

fore-edge-printing

ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Данни за този метод ни връщат през 10-ти век, когато се е използвал предимно за поставяне на различни символи. 4 века по-късно има сведения, че чрез него в Англия се изобразяват символи в цветове различни от черен (дори златен цвят). Все пак тези символи са били видими, когато книгата е била затворена. Първите данни за изображение, което изчезва при затваряне на книгата са от 1649-а година. Самото изображение става видимо при разместване на листата. През 1750-а година предният ръб на книгите се използва вече за пълноцветни пейзажи и портрети, а не само за символи и орнаменти. Основно се използват за изобрязаване на сцени от книгата (включително и на Библията)

fore-edge-painting-bible

ВИДОВЕ ИЗОБРАЖЕНИЯ

В зависимост от начина на поставяне изображенията могат да бъдат единични, двойни или тройни. Единичните се визуализират при разлистване само в едната посока, докато двойните – могат да скрият в себе си две изображения, в зависимост от посоката на разлистване на книгата. При тройните изображения има скрита рисунка от всички три страни на книгата, като най-често това е едно изображение, което представлява панорама. На сайта на Бостънската обществена библиотека може да разгледате множество книги, които имат скрити изображения по ръба на страниците.

triple-side-fore-edge-painting

КАК СЕ ПРАВИ?

Когато става дума за печат изображенията по ръба на страниците в книгата са резултат от математически изчисления за позиционирането му, печат и рязане в зависимост от крайния резултат, който се цели. Разбира се винаги остава видима следа във всяка една страница, която може успешно да бъде и част от дизайна. За целта има и разработени готови софтуерни решения. Колкото до това как са рисувани изображенията в миналото, може да видите в следващото видео, което дава доста ясна представа за методът, който се използва.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=_1qOCRhDX08′]

Текст:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping cart Затвори