Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

6 съвета как да пестим време и пари при поръчки за печат

Голяма част от клиентите търсят най-ниската възможна цена, когато избират доставчик. Всъщност със своите действия те могат да постигнат това, като същевременно получат качество и срок за изпълнение, което отговаря на средствата, които ще бъдат вложени. Ето няколко съвета, които биха били доста полезни преди следващата поръчки за печат на материали и бланки:

  1. Планирайте поръчките си предварително – Когато изпълнителят има достатъчно време то в цената няма да бъдат калкулирани допълнителни разходи за извънреден труд, снабдяване с материали и други. Доставката също ще бъде с по-ниска цена или дори безплатна, тъй като ще се комбинира с други поръчки за транспорт.
  2. Използвайте стандартни формати хартии за своите материали – Понякога попадам на клиенти, които не мога да убедя, че заплащат излишно за хартия, която в последствие ще изхвърлим. Вариантите са или да използвате стандартните формати при хартиите или пък да използвате остатъка за други печатни материали. В този случай, чрез отпечатване в комбинация ще спестите голяма част от разходите по второто изделие, а дори е възможно то да излезе напълно безплатно. Известно намаляване в грамажа на използваната хартия (например в рамките на 10-15%) също би оказала разлика в цената, като същевременно почти не би променило вида на изделието.
  3. Използвайте стандартни мастила – Има изделия, при които цветното лого може да се отпечата и в черен цвят (например за вътрешни документи). Също така при използване на цветове по Pantone, при малки тиражи, е възможно да замените корпоративния си цвят с друго максимално близко и налично в печатницата мастило, при което ще си спестите разходите за закупуването на конкретното. Обикновено минималното количество е 1 килограм, а съществуват поръчки, при които са нужни около 50 грама от него.
  4. Изберете правилното количеството – При всеки вид печат с увеличаване на тиража,  цената намалява. Поради това е много по-рентабилно да поръчате необходимите си годишни количества от даден материал еднократно, отколкото на няколко пъти. В същото време почти всяка печатница ще Ви предложи поетапно предаване и няма опасност да останете без необходимите Ви материали.
  5. Спестете време и пари с изготвянето на векторни файлове за печат – При подаване на готови векторни файлове за печат пестите, както време, така и пари. Необходимо е файловете да отговарят на определени стандарти и изисквания, които всяка печатница може да Ви посочи. Необходимо е всички шрифтове и графики да са вградени във файла, за да избегнете допълнително забавяне. В случаите, когато материалите се подготвят от печатницата задължително прегледайте внимателно изпратените за одобрение файлове. Много по-добре е проверката да се извърши от двама или повече, независими един от друг човека, отколкото само от един. При брошури с много страници или дипляни със специфично сгъване е препоръчително да се разпечата мостра, за да се удостовери, че подредбата и разположението на страниците е правилна. За по-специфични материали винаги изисквайте цветна проба, за да сте сигурни в крайния резултат на своето изделие.
  6. Информирайте своевременно за сроковете – Не изчаквайте последния момент, когато поръчката е стартирана, за да информирате изпълнителя за сроковете. Добре е той да е запознат с тях още от самото начало, тъй като кратките срокове водят до допълнителни разходи, които в повечето случаи не са предвидени в цената.

Като във всеки друг проект, по който работите е добре да имате предварително подготвена необходимата информация (количество, вид хартия, цветност, размер, довършителни процеси, срокове и бюджет) преди да пристъпите към действие. Ако не сте сигурни за някой от параметрите, ние сме насреща, за да Ви посъветваме.

Текст:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping cart Затвори