Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

Техники за защита от фалшифициране на печатни материали

Най-често, но и най-трудни за фалшифициране са парите. При тях се използват най-новите техники за защита от фалшифициране. Често се налага чрез подобни техники да се защитават и документите, за да се предпазят от копиране и производство без разрешение на техния собственик. С цел да се избегнат подобни измами най-често се използва комбинация от различни методи за защита, които трудно биха могли да се копират или сканират. Сред печатните материали върху, които се прилагат спадат: ценни книжа, лицензи, застрахователни полици, удостоверения, дипломи, ваучери, талони или купони за храна и т.н. Към момента съществуват множество възможности, част от които ще разгледам в настоящата тема. Най-общо те са разделени в 3 групи техники за защита: вградени в хартията, при печат, след печат.

 

В етапа на производство първо са техниките за защита, които са вградени в хартиите. Обикновено се използват при банкноти, паспорти и други важни документи, които се произвеждат в големи количества. Поради тази причина е рентабилно тези защити да бъдат вградени в хартията още при нейното производство.

ВГРАДЕНА ЗАЩИТНА НИШКА ИЛИ ВЛАКНА

security-thread-incorporated-paper-1Представлява вградена в хартията нишка от метал или пластмаса. Върху нея може да бъдат отпечатан текст или други символи, който да бъде видим от двете страни при поставяне срещу източник на светлина. Тези нишки могат да бъдат цялостно или частично видими.

security-thread-incorporated-paper-2Подобно на нишките много често се използват и вграждане на определени влакна при създаване на хартията. Те са в различни цветове или пък флуоресцентни, които са видими единствено при използване на ултравиолетова светлина.

ВОДЕН ЗНАК

Watermark-PaperТази форма на защита представлява изображение, което се появява при наблюдаване на хартията срещу светлина. Самото изображение е резултат от различната дебелина и плътност на самата хартия.

 

Следват няколко техники за защита, които се прилагат при самото отпечатване.

ПЕЧАТНИ ГРАФИЧНИ СТРУКТУРИ

guillocheТе са изградени от линии, отпечатани със специфични цветове. По този начин документи, защитени чрез тях, не могат да се копират или сканират. Използват се различни структури и варианти, както и преливка между цветовете.

МИКРОТЕКСТ

bagside.tifСъставен е от текст с изключително малък размер, който е неразпознаваем с просто око. За прочитането на такъв текст трябва да се използва лупа. Погледнат отдалече изглежда като прекъснати линии.

СПЕЦИАЛНИ МАСТИЛА

Съществуват мастила със сменяем цвят. Те съдържат перлени пигменти, които при гледане под различен ъгъл визуално променят цвета си. Налични са различни цветови комбинации. За защита могат да се използват и метлизирани мастила.

НОМЕРАЦИЯ

nomeraciaНомерацията е една от най-лесните за фалшифициране техники. Характерното тук е, че чрез нея се улеснява проследяването на различните документи. Пред номерацията може да се постави определена серия, както и да се използват определени правила за структуриране на номера. Дигиталният печат дава възможност за усложняване на поредността и знаците в номерацията.

РЕГИСТЪР НА ИЗОБРАЖЕНИЯ

Тази техника за защита от фалшифициране представлява печат на едно изображение разделено между двете страни на листа. Гледайки едната страна се вижда само част от цялото изображение. Срещу светлина може да се види цялата картина.

ЗАЩИТА ОТ КОПИРАНЕ

VoidСъществуват документи, които имат стойност само в оригинал, но не и като копие. Тази технология за защита от фалшифициране използва набор от линии и точки, които не са видими с просто око, но се визуализират при копиране или сканиране. Най-често се изобразява надпис VOID. Съществува и защита, при която се използват видими елементи, които обаче изчезват при копиране.

 

Редица техники за защита от фалшифициране могат да се приложат и след самото отпечатване на материалите.

ХОЛОГРАМИ

Дълъг период от време в „Оптимал принт” предлагахме изработка на фактури с холограмна защита. За целта имаме изготвена собствена матрица с холограмно изображение, което  предпазва фактурите от фалшифициране. Постепенно търсенето на тази услуга намаля, поради навлизането на електронно издаваните документи. Преди години търсенето на подобна защита беше породена и от факта, че фактурите често се фалшифицираха с цел измами.

hologram

Самите холограми се вграждат в хартията чрез топъл печат. Препоръчително е да имат специфична форма и вградени изображения, като за целта се разработва матрица, чиято цена е сравнително висока. Поради този факт холограмната защита е рентабилна при големи тиражи. Веднъж поставени на листа, холограмите не могат да бъдат премахнати, а освен това не могат да бъдат копирани или сканирани.

РЕЛЕФЕН ПЕЧАТ

EmbossingSample300

Чрез тази технология се набляга върху определен елемент от документа, който има лек релеф. За целта се правят матрици. Чрез същия метод се поставят и знаци за незрящи.

СЕЛЕКТИВЕН ЛАК

selektiven-UV-lak

Това е по-прост метод за защита от копиране и лесно се проверява на място. При него определени изображения изпъкват при гледане на светлина.

СКРЕЧ ПОКРИТИЕ

scretch

Чрез специално фолио за изтриване се скриват определени полета, в които може да се съдържа код за проверка. Използва се усилено при лотарийните билети и талони за игри.

Важно е да се има предвид, че колкото повече защити се използват, толкова по-трудно ще бъде фалшифициран даден печатен материал. Разбира се всеки от тях допълнително оскъпява производството. Потърсете ни, за да намерим оптималния баланс между степен на защита и цена.

Текст:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping cart Затвори