Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

Предпечатна подготовка – кратка история

Преди няколко месеца бях поканен на събитие, където се срещнах с колеги, част от които с опит, много по-голям от моя. Така на една неформална закуска се стигна до разговор, за това какво е било да работиш в печатница преди 30-40 години. Оказа се, че приемаме за даденост новите технологии, без да си даваме сметка колко много ни улесняват те. Това ме накара да потърся повече информация за миналото на процеси в полиграфията и по-конкретно за предпечатната подготовка. Истината е, че промяната е огромна, а освен улесняването и ускоряването на процеса, са изчезнали много звена и работни места с въвеждането на новите технологии.

Самата предпечатна подготовка представлява разполагане на различни части (текстове и изображения) върху страницата според определени изисквания и цялостната подготовка за отпечатване в печатница. Тя съществува от самото начало на печатния процес, който е започнал преди векове. Тогава, за разлика от днес, не е имало богат избор от шрифтове и големини за изписване. Нямало е възможностите, които има днес и освен това не трябва да забравяме, че всичко се е правило на ръка. От тогава до днес обаче няма как да минете без предпечатна подготовка, дори да искате да отпечатате визитки. Ето как е започнало всичко и докъде сме стигнали днес.

ПРЕДПЕЧАТНА ПОДГОТОВКА – ЕРАТА НА ДЪРВОТО

woodblock-for-printingЗа отпечатване на първите книги са били използвали дървени блокове, върху които са изсичани текстове. Тези блокове са се използвали като пластини за отпечатване.

ПРЕДПЕЧАТНА ПОДГОТОВКА – ЕРАТА НА МЕТАЛА

Metal_movable_typeВ средата на 15-ти век Йоханес Гутенберг конструирал механично задвижвана печатна преса, използваща мастило и метални елементи за подвижен набор. Тези елементи са били подреждани на ръка. Буква по буква до образуване на думи и редове, които са били притискани едни към други, за да се получи готова страница, наричана форма. Формата се монтирала в печатаната преса, където се намастилявала и съдържанието се отпечатвало върху хартия.

ПРЕДПЕЧАТНА ПОДГОТОВКА – МЕХАНИЧНАТА ЕРА

linotype-operatorsПрез 1884 година се създава машина, при която оператор въвежда подадения текст на клавиатура, а впоследствие се изрязва върху метални блокове. Всеки блок е бил с дължина един ред. След тяхното изготвяне те са били подреждани ръчно или механично във форма за печат. Снимките са били изработвали на отделни метални клишета и се поставяли между редовете с текст.

ПРЕДПЕЧАТНА ПОДГОТОВКА – ФОТО-МЕХАНИЧНАТА ЕРА

photocomposition-disc-segmentСледващата иновация за предпечатна подготовка са системите, появили се през 60-те години на миналия век, които използвали стъкло и пластмасови дискове. За всеки шрифт се е използвал различен диск. Първоначално тези устройства не са имали монитори, на които да се вижда набрания текст. За удостоверяване на правилното въвеждане се е налагало то да се прави по два пъти за всеки ред. В случай, че всичко е идентично се чувал звук от звънец, след което се е перфорирал текст върху хартия, отговарящ на въведения. Отпечатаните ленти се използвали за изготвяне на матрици за отпечатване.

ПРЕДПЕЧАТНА ПОДГОТОВКА – ДИГИТАЛНАТА ЕРА

Стигнахме и до настоящето, където основно се използват компютри, а файловете се подават директно на машините за печат, без да минават през други процеси и устройства. Въвеждането отново става буква по буква, но вече има богат набор от шрифтове, големини, отстояние и други настройки. Поставянето на изображения също е по-лесно от всякога. Все пак не всичко е било толкова лесно преди около 30 години, когато навлизат компютрите и софтуерите за обработка. И до днес някои издания се разпечатват на определен тип медии, които в последствие се копират върху пластини за печат. Този етап обаче все по-често се прескача, чрез използването на технологията CTP (Computer-To-Plate), чрез която файловете, директно се експонират върху пластини. Същите пък изобщо не се използват при дигиталния печат.

Както може сами да се убедите промяната е огромна. Какво предстои в бъдеще, можем само да очакваме. А, след години да разказваме с умиление за начина, по който сме работили.

Текст:

Снимки: wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping cart Затвори