Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

Най-красивите обществени библиотеки по света 

Все по-рядко посещаваме обществени библиотеки. Може би това е продиктувано от навлизането на електронните и аудио книги в живота ни. Неоспорим факт е, че библиотеките са дали огромен тласък в напредъка на човечеството. Дори и днес има хора, които са привлечени по един или друг начин от тези места. Този нестихващ интерес може би се крие в тяхната архитектура, интериор, а защо не и в аромата на стари книги, неотваряни от десетилетия. Със сигурност библиотеките никога не са спирали да бъдат център на знание, обучение и култура.

Обществените библиотеки, поради своята важност, са строени така, че да бъдат максимално красиви. Освен книгите, които съхраняват, те разполагат едновременно с огромни и малки пространства, придаващи характерен чар на този тип сгради, който никой друг тип постройки нямат.

Именно поради всичко това днес си позволявам да ви представя една непълна колекция от красивите обществени библиотеки по света, с пожелание всеки от нас да посети поне няколко от тях и все по-често да има желание да прочете хартиена книга, вместо безжизнените електронни еквиваленти.

 

Национална библиотека на Франция (Франция, Париж, 1368 година)

National-Library-of-France

Това е една от най-почитаните библиотечни институции по света. Открита е през 1368 година в Лувъра, а през 1896 година е обявена за най-голямото хранилище на книги в световен мащаб. В настоящата група от сгради се помещава от 1868 година, като през 1988 година са построени нови крила на сградата.

 

Национална библиотека на Чехия (Чехия, Прага, 1781 година)

National-Library-of-Czech

Библиотеката е построена върху останките от параклис, намиращ се в комплекса Клементинум. Тази библиотека е построена в бароков стил с множество стенописи и дървени колони. Много интересна е и колекцията от глобуси.

 

Александрийската библиотека (Египет, Александрия, 2002 година)

new-alexandria-library

Тази библиотека е създадена от норвежки архитекти през 2002 година, за да напомня за своя изгубен в миналото предшественик. Библиотеката е разположена на брега на Средиземно море и може да съхранява до 8 милиона книги. Читалнята е с площ 70 000 квадратни метра, която е разположена на 11 нива. Освен нея в сградата се помещава още: планетариум, 4 музея, лаборатория за реставрация на ръкописи и много други помещения.

 

Библиотека на Trinity College (Ирландия, Дъблин, 1712 година)

Trinity-College-Library-Dublin- Ireland

Това е най-голямата библиотека в Ирландия, която се състои от няколко сгради. Старата част е построена между 1712 и 1733 година. Тя е разширена през 1850 година и в нея се съдържат около 200 хиляди стари книги.

 

Библиотеката на щата Виктория (Австралия, Мелбърн, 1856 година)

victoria-state-library-australia

Библиотеката е създадена през 1856 година, а последното и обновяване е в периода 1990-2004 година. В нея се съхраняват над 2 милиона книги, сред които са и личните дневници на създателите на Мелбърн.

 

Градската библиотека на Щутгарт (Германия, Щутгарт, 2011 година)

stuttgart-city-library-interior

Сградата е открита през 2011 година и е във формата на куб с дължина от 45 метра на всяка от страните. Изцяло белият интериор има за цел да насочи погледа на посетителите към богатството от цветове, върху кориците на книгите, разположени по стелажите.

 

Библиотека Admont Abbey (Австрия, 1776 година)

Admont Abbey Library, Austria

Това е най-голямата манастирска библиотека в света, построена в далечната 1776 година. В нея се съхраняват около 70 000 от общо 200 хиляди заглавия от колекцията на Бенедиктското абадство. Интериорът е решен в бяло и злато, а 7-те купола на тавана са украсени с фрески от Bartolomeo Altomonte, които показват различни етапи от човешкото познание

 

Обществена библиотека на Ню Йорка (САЩ, Ню Йорк, 1911 година)

new-york-public-library-reading-room

В тази библиотека се съхраняват над 15 милиона ръкописа на 1200 различни езика. На входа на сградата ще бъдете посрещнати от двата каменни лъва, които охраняват входа. При строежа на сградата са използвани 530 хиляди кубични метра мрамор, а дължината на рафтовете с книги е около 140 километра.

 

… и още няколко обществени библиотеки по света, които заслужават внимание

Ако след всичко прочетено до тук във вас не се е породило желание да обиколите тези чудесни обществени библиотеки, не знам какво би го направило. Със сигурност има още много подобни места, за които може да се пише. Ако знаете такива, споделете ги с нас.

 

Текст:

Shopping cart Затвори