Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

Как да отпечатате своите снимки в най-добро качество

Отпечатването на снимки никога не е толкова лесно, колкото звучи. Много често изображенията излизат с лошо, неясно качество и с назъбване, вместо с ясни и красиви очертания. Надявам се тази статия да спомогне за това да избегнете този често срещан проблем. Разгледайте отделните стъпки, за да си спестите главоболията с отпечатване на изображения с влошено качество върху вашите печатни материали.

 

Най-важното за мегапикселите

megapixel_2

Това, че изображенията и снимките изглеждат големи на екран не означава, че ще изглеждат по същия начин на хартия. Само за пример снимка с 2-мегапикселова резолюция може да се отпечата в размер 10/15 см, за да бъде с добро качество. В момента, в който опитате да отпечатате тази снимка в по-голям формат, то моментално ще се сблъскате с резултат, който няма да е приятен за окото.

Определянето на резолюцията в мегапиксели, както и най-големия допустим печатаем формат става с няколко прости стъпки. Чрез използване на софтуер за обработка на изображения като Adobe Photoshop може да видите резолюцията на дадено изображение. Това може да направите и от менюто, което се появява при натискане с десния бутон на мишката върху изображението във Windows. Необходимо е да умножите дължината по височината и получения резултат да разделите на 1 милион, защото 1 мегапиксел = 1 000 000 пиксела.

Пример: Ако имате изображение с 4608 х 3456 пиксела = 15 925 248 пиксела / 1 000 000 = 16 мегапиксела.

За да получите оптималния размер за печат е необходимо да разделите пикселите по дължина и височина на 300. Защо 300? Защото това е броят на пикселите, които е необходимо да се съдържат в един инч (2.54 см).

Пример: Ако се върнем отново към предходния пример, в който има 4608 х 3456 пиксела, то след разделяне на всяко от числата на 300 се получава 15 х 11 инча или 28/38 см.

Това е причината никога повече да не си помисляте да отпечатвате изображения с резолюция 480 х 640 пиксела в размер по голям от 1,5/2 сантиметра. Изображенията от интернет най-често са с резолюция от 72 точки на инч. Много важно в случая е при използване на софтуер за преоразмеряване на изображения да не увеличавате резолюцията от 72 на 300 dpi като запазите размера. При увеличаване на резолюцията, задължително намалява размера на крайното изображение в сантиметри, тъй като използвате повече пиксели в един инч. Ако все пак се налага да не се съобразите напълно с тази резолюция, съветът на специалистите е да направите едно тестово копие преди да отпечатате цялата серия от печатни материали.

 

Запазвайте снимките във възможно най-голяма резолюция

Canon_EOS_50D_Back

Цифровите фотоапарати дават възможност за настройка на резолюцията и качеството, в които да се запазват изображенията. Задаването на най-малък размер позволява да се съхранят много повече изображения върху картата, но това се отразява на качеството. Ето защо е по-добре да инвестирате в карта с повече памет, отколкото да не използвате всеки мегапиксел, който може да заснеме вашият фотоапарат.

 

Снимането със смартфони

iPhone-5s-camera

Все повече хора използват смартфоните си, за да снимат. Тези снимки са приятни за разглеждане на екран, но не така стои въпросът с тяхното отпечатване. Въпреки големите резолюции, които рекламират производителите, смартфоните използват много по-малки сензори, които допълнително компресират изображенията. Тестове доказват, че с 8-мегапикселовата камера на iPhone се постигат отпечатъци с размер 10/15 см, при положение, че на теория трябва да може да се възпроизведе 20/30 см. От Apple направиха билборд кампания със снимки, заснети с iPhone 6, но да не забравяме, че за билбордите е необходима много по-ниска резолюция (до 10 пъти по-ниска от тази за печат), тъй като те се наблюдават отдалече за разлика от снимките, които се държат в ръка.

За увеличаване на снимки използвайте скенер

scanner

За да увеличите първоначалния размер на вече отпечатано изображение е препоръчително да използвате скенер с резолюция минимум 600 dpi. Сканираното изображение трябва да бъде съхранено без използване на компресия (или с минимална такава). Преди сканиране е добре да отпечатате самото изображение на качествена хартия с оптимална резолюция.

Ако имате нужда от отпечатване на своите снимки, не с колебайте да се свържете с нас.

Текст:

Shopping cart Затвори